Nedenstående artikel kan indeholde betalte links

De 40 ugers graviditet

Uge 1 + 2
Begyndelsen

Din graviditet starter allerede den første dag ved din sidste menstruation. Det er først to uger efter denne dag, at ægget kan befrugtes. De første to uger er du i princippet ikke gravid, der ligger ægget bare klar og modner til at blive befrugtet. Det vil sige at graviditeten faktisk kun er 38 uger.

Uge 3
Befrugtning af ægget

Så bliver ægget befrugtet. Dette sker ved at ægget løsner sig, og i løbet af et døgn bliver ægget så befrugtet. Når en mand har udløsning sendes der flere millioner sædceller op i kvinden, men det er kun en sædcelle, som ender med at omkapsle ægget og befrugte det. Efter befrugtningen vandre ægget op gennem æggestokken og ud i livmoderhulen. Denne vandring tager 3 til 4 dage. Ægget begynder at sætte sig fast i livmoderens slimhinde ca. en uge efter æggeløsningen. Under denne proces deler ægget sig i 16 celler, hvorefter det sætter sig fast. Denne tredje uge er faktisk den første uge i babyens udvikling.

Uge 4
Specialiserer sig

Få dage efter at ægget er trængt ind i livmoderens slimhinde, så lukker hullet sig over ægget, hvorefter det ligger dejligt beskyttet. Herefter sætter ægget sig fast, mens cellerne begynder at specialisere sig til to formål. For det første er det selvfølgelig at danne et barn, og det andet er moderkagen. Der bliver også dannet lidt hulrum, hvor der senere kommer fostervand.

Uge 5
Lag dannes

De tre kimlag dannes i denne uge. Det ene kimlag er til centralnervesystemet, overhud, negle, tænder, hår, brystkirtler og talgkirtler. Det andet kimlag er til skelet, bughule, underhud, kønsorganer, urinveje, blod, muskler og vener. Det tredje og sidste kimlag er til tarme, luftveje, indre organer, lunger og lever. I denne uge begynder dannelsen på lever, ryghvirvler og bugspytkirtel også.

Størrelse på baby: ca. 3 mm.

Uge 6
Hjertet slår

Hulrummet til fostervandet og navlesnoren bliver nu dannet. Det vil sige, at barnet nu begynder og få sin næring gennem navlesnoren. I uge 6 til 7 bliver hjertet dannet og begynder at slå. Allerede nu begynder lungerne at udvikle sig, men det er først i uge 32-34 at de kan bruges. I denne uge begynder de første tegn på øjne, spiserør, mavesæk og luftrør også at vise sig.

Størrelse på baby: ca. 4 mm.

Uge 7
Øjne og hjerne

Nu ligner det lille foster et C, som sidder fast på moderkagen med navlesnoren. Der starter at stritte små luffer ud fra fosteret, dette er begyndelsen til arme og ben. I denne uge startes de absolut første stadier til hjernen.

Størrelse på baby: ca. 10 mm.

Uge 8
Fingre og Tæer

Nu begynder armene og benene så småt og glide hen på deres endelige pladser. For enden af armene og benene viser der sig nogle små knopper, som senere udvikler sig til fingre og tæer. Fingrene og tæerne kan man allerede nu tælle og se om alle sammen er der. Ansigtet begynder også at tage form og man begynder og kunne se øjne, næsebor, læber og ørerne.

Størrelse på baby: ca. 16 mm.

Uge 9
Kønsbestemmelse

Nu er det lille hjerte helt færdigudviklet og består nu af 4 hjertekamre, og det har en hastighed på 140-150 slag i minuttet. Det er også tid til, at man kan se næsen og øjenlågene udvikle sig. Anlægget til brystvorterne er startet. Knoglerne i kroppen begynder rigtigt og udvikle sig, og lemmerne er nu helt tydelige ved en scanning. Det er også i denne uge at testikler eller æggestokken bliver udviklet, og man kan derved konstatere om det er en dreng eller pige.

Størrelse på baby: ca. 23 mm.

Uge 10
Bevægelse

Det lille foster i maven har nu udviklet sig så det ligner et rigtigt barn. Ansigtet er også blevet meget tydeligere. Indtil uge 26 er øjenlågene vokset sammen. Tæerne og fingrene kan nu skilles ad. Armene og benene er nu blevet så lange, at de kan bukke ved knæ og albuer. Den lille baby er nu begyndt og bevæge sig lidt.

Størrelse på baby: ca. 32 mm.

Vægt: ca. 15 g.

Uge 11
Hoved

Babyens hoved er nu næsten lige så stort som resten af kroppen. Gennem resten af graviditeten vil hoved stadig være større end kroppen. Når babyen bliver født vil hovedet svare til en fjerdedel barnets størrelse. Hage og hals begynder at blive tydeligere nu. Det er også i denne uge at endetarmsåbningen bliver dannet.

Størrelse på baby: ca. 43 mm.

Uge 12
Små fødder

Allerede i denne uge er alle babyens organer dannet. Det vil sige, at det nu bare drejer sig om, at babyen skal vokse og udvikle kroppens funktioner. På nuværende tidspunkt måler babyens fødder 1 centimeter.

Størrelse på baby: ca. 5,5 cm

Vægt: ca. 40 g.

Diameter på hovedet: ca. 2 cm.

Uge 13
Sutter på tommel

Nu kan man begynde og skelne ribbenene. Udviklingen af de blivende tænder er begyndt. Inde i munden bliver ganen dannet af tre lapper. Skulle det ske at disse lapper ikke vokser rigtigt sammen, fører det til ganespalte. Babyen kan begynde og sutte på tommelfinger.

Størrelse på baby: ca. 7 cm.

Vægt: ca. 70 g.

Diameter på hovedet: ca. 2,5 cm.

Uge 14
Tisser og drikker

Den lille baby har fået lanugohår, det er små, fine dunede hår på krop og hoved. Blære, urinveje og nyrer er nu udviklet og barnet kan både drikke og tisse. Det er ikke rigtig urin babyen kommer af med, men en slags fostervand som ikke lugter, har ingen farve og heller ikke nogen bakterier. Babyen bevæger sig mere inde i maven nu, og man vil kunne på en ultralydsscanning nu fastslå, om det er en pige eller dreng.

Størrelse på baby: ca. 8,5 cm. (fra hoved til hale)

Vægt: ca. 100 g.

Diameter på hovedet: ca. 2,8 cm.

Uge 15
Vejrtrækning

Babyen laver vejrtrækningsbevægelser med brystkassen og rygmarven og lillehjernen er dannet. Ørene er nu fint formet og sidder hvor de skal. De underliggende fine blodårer er meget tydelige, idet at huden er meget tynd.

Størrelse på baby: ca. 14 cm. (fra hoved til hale, hvilket det også er i de efterfølgende uger)

Vægt: ca. 150 g.

Diameter på hovedet: ca. 3 cm.

Uge 16
Fingeraftryk

Babyen kan nu åbne og lukke munden samt rynke på panden. Der er kommet små negle og øjenbryn, og de små fingeraftryk er dannet. Hjertet slår nu 120-160 slag i sekundet. Skal der tages fostervandsprøve, så er det på dette tidspunkt.

Størrelse på baby: ca. 16 cm.

Vægt: ca. 200 g.

Diameter på hovedet: ca. 3,5 cm.

Uge 17
Svømmer rundt

Nu er der ca. 2 liter fostervand, som den lille baby svømmer rundt i. Når man føder, er der ca. mellem en halv og halvanden liter fostervand. For at holde varmen inde i livmoderen, så danner babyen et fedtlag under huden.

Størrelse på baby: ca. 17 cm.

Vægt: ca. 260 g.

Diameter på hovedet: ca. 3,8 cm.

Uge 18
Store bevægelser

Tarmsystemet er nu helt færdigdannet. Armene sidder nu hvor de skal og er lange og tynde. Bevægelserne bliver nu mere bevidste i og med at nervesystemet er udviklet. Babyen har stadig masser af plads og boltre sig på.

Størrelse på baby: ca. 18 cm.

Vægt: ca. 320 g.

Diameter på hovedet: ca. 4 cm.

Uge 19
Fosterfedt

I denne uge dækkes hele kroppen af hvidt og klistret fosterfedt. Fosterfedtet er til at beskytte babyens hud for ikke at gå i opløsning, når det ligger i fostervandet. Babyen vil være helt smurt ind i fosterfedt, hvis det bliver født for tidligt. Babyen begynder at kunne føle og smage.

Størrelse på baby: ca. 19 cm.

Vægt: ca. 380 g.

Diameter på hovedet: ca. 4,5 cm.

Uge 20
Lyde

Babyen begynder at reagere på lyde så som, kendte stemmer, musik og sange. Når babyen er født, vil det føle det beroligende og lytte til kendte stemmer og sange. Nu kan jordmoderen høre babyens hjerteslag gennem et træstetoskop. Forstil dig hvordan det er at have hovedet under vandet, når du er i svømmehallen. Det er sådan det lyder for babyen i maven.

Størrelse på baby: ca. 20 cm.

Vægt: ca. 450 g.

Diameter på hovedet: ca. 4,7 cm.

Uge 21
Et halvt kilo i vægt

Når babyen er vågen træner det hele tiden på at bruge kroppen, og babyen har nu øjenvipper. Fostervandet svarer nu til ca. 3,5 deciliter. I og med at babyen både drikker og tisser i fostervandet, så bliver det ca. skiftet hver anden eller tredje time under hele graviditeten.

Størrelse på baby: ca. 22 cm.

Vægt: ca. 520 g.

Diameter på hovedet: ca. 5,1 cm.

Uge 22
Rynket og tynd

Huden vokser meget, men er meget rynket, idet den ikke er fyldt helt ud endnu med kropsvolume. Babyens ansigt ville ligne en gammel rynket person, hvis det blev født nu, og kroppen ville være meget tynd. Det fedtlag som holder babyen varm efter fødslen, det bliver først produceret sener i graviditeten.

Størrelsen på baby: ca. 25 cm.

Vægt: ca. 600 g.

Diameter på hovedet: ca. 5,3 cm.

Uge 23
Drømmer

Babyen begynder og bearbejde blandt andet døgnets mange indtryk af lys og lyde, og begynder derved at drømme. Næseborene er nu åbne, hvilket gør, at babyen begynder at øve sig i at trække vejret. Plukveer kan godt vise sig nu. En plukve føles som om livmoderen bliver hård. Plukveerene kan vare fra et par sekunder til minutter. Plukveerne kan godt komme som et tegn på, at man bør sætte farten lidt ned.

Størrelse på baby: ca. 28 cm.

Vægt: ca. 650 g.

Diameter på hovedet: ca. 5,4 cm.

Uge 24
Dagsrytme

Babyen vokser stærkt nu, det vil sige, at den rynkede hud begynder at blive fyldt ud nu. Mængden af fedtvæv øges. I takt med at huden bliver tykkere bliver den også lysere, så den er ikke så rød mere på grund af de tydelige blodårer. Babyen begynder og reagere på dit humør og er ved at finde en døgnrytme.

Størrelse på baby: ca. 30 cm.

Vægt: ca. 700-750 g.

Diameter på hovedet: ca. 5,4 cm.

Uge 25
Udvikling af lungerne

Fra nu af begynder lungerne og producere et stof, som skal hjælpe dem med at holde sig åbne samt at modnes. Det er dog først fra uge 34 at babyen selv kan trække vejret. Hvis babyen skulle blive født nu, så ville den have meget svært ved at overleve, og babyen ville få en svær start på livet. Knoglerne er blevet fastere, og kønsorganerne er næsten færdigudviklet.

Størrelse på baby: ca. 31 cm.

Vægt: ca. 800 g.

Diameter på hovedet: ca. 6 cm.

Uge 26
Kan blinke

På dette tidspunkt byrde du kunne mærke babyen hver dag. Babyen kan nu opfatte lys og lyde og øjnene er helt færdigudviklede. Babyen kan blinke i og med, at øjenlågene kan skilles.

Størrelsen på baby: ca. 32 cm.

Vægt: ca. 900 g.

Diameter på hovedet: ca. 6,3 cm.

Uge 27
Et kilo i vægt

I og med at babyens lungevæv ændre sig, så kan babyen gennem blodet begynde at optage ilt og kuldioxid. Skulle babyen gå hen og blive født nu, så skal babyen stadig have hjælp til at trække vejret. Babyen ligger nu og smager på fostervandet, i og med at smagsløgene er ved at være udviklet. Hjernen er nu så udviklet at den kan huske og lagrer sanseindtryk.

Størrelse på baby: ca. 33 cm.

Vægt: ca. 1.000 g.

Diameter på hovedet: ca. 6,5 cm.

Uge 28
Træner hele tiden

Den lille baby ligger nu inde i maven og træner hele tiden. Babyen træner i at åbne og lukke øjnene, smage, synke og bevæge sig. Nu går tiden bare med at vokse og udvikle sig.

Størrelse på baby: ca. 35 cm.

Vægt: ca. 1.100 g.

Diameter på hovedet: ca. 6,8 cm.

Uge 29
Levedygtigt

Skulle det ske at babyen blev født nu, så har det gode chancer for at overleve. Ved denne tid synker drengenes tekstiler ned i lysken og den vej over i pungen. Pigernes skamlæber er stadig meget små. Klitoris er endnu ikke helt dækket, men i ugerne lige inden fødslen, så vil skamlæberne yderligere vokse, og derved gå ind og beskytte klitoris.

Størrelse på baby: ca. 36 cm.

Vægt: ca. 1.300 g.

Diameter på hovedet: ca. 7 cm.

Uge 30
Hår og øjenbryn

Nu er laungohåret ved at forsvinde. Der er kommet øjenvipper på øjenlågene, og håret på hovedet bliver så småt tykkere. På nuværende tidspunkt tisser den lille baby ca. en halv liter urin hver dag. Mange babyer begynder nu og ligge med hovedet nedad, hvilket er med til at gøre sig klar til fødslen. Det kan give nogle voldsomme spark i ribbenene og et øget pres på bækkenbunden.

Størrelse på baby: ca. 37 cm.

Vægt: 1.400 g.

Diameter på hovedet: ca. 7,5 cm.

Uge 31
Hikker

Barnet hikker af og til, hvilket kan vare optil flere minutter og med jævne mellemrum. Du vil sikkert opdage det ved, at hele maven giver nogle små hop. Hikkeriet hænger måske sammen med, at barnet øver sig i at trække vejret.

Størrelse på baby: ca. 38 cm.

Vægt: ca. 1.500 g.

Diameter på hovedet: ca. 7,8 cm.

Uge 32
Afføring

Barnet sover meget, men kan stadig have nogle meget vågne perioder. På dette tidspunkt ligger en tredjedel af alle ufødte babyer med hovedet nedad. Den første afføring kaldes meconium, og ligger allerede i tarmene nu. Denne første afføring er klisteret og grønsort. Det er denne afføring som babyen vil komme af med først, så man skal ikke blive forskrækket når der ligger denne mærkelige afføring i bleen.

Størrelse på baby: ca. 40 cm.

Vægt: ca. 1.600 g.

Diameter på hovedet: ca. 8 cm.

Uge 33
Fostervand i lungerne

Hjerteslaget er nu 120-160 slag i minuttet. Babyen øver sig stadig hele tiden på at trække vejret. Når babyen træner sådan, så kommer der fostervand i lungerne. Ved fødslen presses dette vand ud af lungerne, og de er derved klar til brug udenfor maven.

Størrelse på baby: ca. 42 cm.

Vægt: ca. 2.000 g.

Diameter på hovedet: ca. 8,3 cm.

Uge 34
Trækker vejret

Babyen er allerede begyndt og øve sig på at kravle. Dette sker ved at fødderne sættes mod de faste vægge i livmoderen. Skulle babyen blive født nu, så ville det være i stand til selv at trække vejret.

Størrelse på baby: ca. 43 cm.

Vægt: 2.200 g.

Diameter på hovedet: ca. 8,5 cm.

Uge 35
Bevægelse og udvikling i maven

Babyen er ved at have mange kræfter nu, og der er ikke længere så meget plads. Nogle gange kan maven se helt mærkelig ud og man kan måske tydeligt se aftegningen af en fod eller hånd som bevæger sig hen over maven. Når du er på besøg hos jordmoderen, vil hun være ekstra opmærksom på, om babyen har vendt hovedet nedad og klar til fødsel.

Størrelse på baby: ca. 44 cm.

Vægt: ca. 2.400 g.

Diameter på hovedet: ca. 8,7 cm.

Uge 36
Rund baby

Nu ligner babyen ikke længere en rynket gammel person, idet fedtlaget under huden hurtigt bliver tykkere. Sandsynligvis har hovedet nu sat sig fast i bækkenet. Det er kun 4 % af alle ufødte babyer som ikke ligger med hovedet nedad.

Størrelse på baby: ca. 45 cm.

Vægt: ca. 2.600 g.

Diameter på hovedet: ca. 8,8 cm.

Uge 37
Færdigudviklet baby

I slutningen af graviditeten kan babyen tage mellem 250 og 500 gram på om ugen. Nu er barnet parat og færdigudviklet, parat til et liv udenfor maven. Skulle barnet blive født nu, så vil der stadig være en del fosterfedt.

Størrelse på baby: ca. 47 cm.

Vægt: ca. 2.800 g.

Diameter på hovedet: ca. 9 cm.

Uge 38
Født til tiden

Du får måske nogle problemer med at sove på nuværende tidspunkt og måske ømhed i bækkenet. Du skal måske ofte på toilettet, hvilket skyldes, at babyen ligger og trykker på blæren. Hvis barnet blev født nu, ville det blive betragtet som født til tiden. Bliver barnet født tre uger før termin eller to uger efter, så betragtes det som født til tiden. Ca. 90 % af alle børn er født til tiden.

Størrelse på baby: ca. 48 cm.

Vægt: ca. 3.000

Diameter på hovedet: ca. 9,1 cm.

Uge 39
Overarbejde for moderkagen

På grund at den trange plads, så sparker babyen ikke mere, men bevæger sig i stedet langsomt og glidende. Babyen kan godt bevæge sig lidt endnu, selvom hovedet har sat sig fast i bækkenet. Det er ca. en liter fostervand i maven nu og moderkagen vejer omkring 500 til 1000 gram. Allerede hver anden time bliver fostervandet skiftet ud. Babyen har på nuværende tidspunkt brug for meget næring, og derfor arbejder moderkagen på højtryk.

Størrelse på baby: ca. 49 cm.

Vægt: ca. 3.300

Diameter på hovedet: ca. 9,2 cm.

Uge 40
Termin

Tålmodigheden er måske ved at slippe op nu, men man bør stadig huske på, at det er helt normalt og føde to uger efter ens terminsdato. Hver 20. kvinde føder faktisk to uger efter terminen. Første gang babyen selv trækker vejret, så stopper navlesnoren med at arbejde, og når babyen er født, så slipper moderkagen livmodervæggen. Din lille baby er nu blevet et selvstændigt individ. Held og lykke!

Størrelse på baby: ca. 50 cm.

Vægt: ca. 3.600 g.

Diameter på hovedet: ca. 9,5 cm.

De 40 ugers graviditet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen