Bliv klogere på hvad sker der i de 3 trimestre under din graviditet.
1. trimester
I det første trimester går meget af tiden på, at man skal vende sig til situationen om, at man er gravid. Nogle får kvalme, brystspændinger, trætte, mens andre slet ikke bliver påvirket af nogle af delene. Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer.
For det meste forekommer kvalmen om morgenen. For at undgå dette og få det bedste ud af morgenen, så er det en god ide og drikke lidt vand samt at spise en kiks, inden du står op. Ingefær er også godt mod kvalme. Indtag det for eksempel gennem te eller i kapsel form. Her i starten kan man godt blive meget træt, og det er vigtigt at huske at hvile sig. Kroppen er på arbejde hele tiden nu og har derfor brug for masser af frisk luft samt hvile.
I mens du koncentrerer om at indstille dig på, at skal være mor igen eller for første gang, så udvikler babyen i maven sig på liv og løs. I det første trimester dannes arme, ben, alle organerne samt hjertet begynder at slå. Anlæggene til testikler og æggestokke begynder at udvikle sig, så man vil snart kunne konstatere, om det er en dreng eller pige. Det er i det første trimester den første scanning finder sted, hvilket er nakkefoldsscanning. Ved en nakkefoldsscanning undersøger man, om barnet har risiko for Downs Syndrom, også kaldet mongolisme.
2. trimester
Hvis du har været plaget meget af kvalme gennem det første trimester, så vil den sandsynligvis aftage nu, hvor du begynder på dit andet trimester. Dermed kan du nu begynde og nyde din graviditet i fulde drag, samtidig med at du sikkert er ved at have vænnet dig til tanken.
Her i andet trimester er det tid til at besøge jordmoderen. Hun vil kunne høre babyen hjertelyd gennem en lille maskine kaldet en doptone. Hvis du har født en eller flere gange før, så vil du måske allerede kunne mærke liv omkring uge 18, hvorimod hvis det er første gang, er det nok ikke før omkring uge 20. Hvis du skal have taget en fostervandsprøve, så er det i dette trimester det sker.
Inde i maven begynder babyen så småt og ligge og øve sig. Babyen øver sig blandt andet på at trække vejret ved at lave små bevægelser med brystkassen. Babyen begynder også og drikke af fostervandet samt at tisse i det. Urinen er helt steril, så længe babyen ligger inde i livmoderen. Urinen som babyen kommer af med har ingen farve, lugt og indeholder ikke nogen affaldsstoffer.
I denne her tid dækkes babyen af dunede, fine hår, disse er også kaldet lanugohår. Disse hår forsvinder som regel inden babyen bliver født. Du skal huske, at senest tre måneder inden din termin, skal du give din arbejdsgiver besked om, hvornår du går på barsel. Sygeplejersker, lærere og kommunalt ansatte har mulighed for at gå på barsel allerede otte uger før terminen.
3. trimester
I det sidste og tredje trimester arbejder kroppen på højtryk for at færdigudvikle babyen indtil fødslen. I dette trimester vil du sandsynligvis blive lidt mere besværet. Dette er i takt med at maven nu er så stor, at den er begyndt at trykke på ribben samt blæren.
Du skal nu mærke liv hver dag. Bevægelserne vil virke voldsommere, idet det ikke er så meget plads at boltre sig rund på mere, og babyen øver sig stadig i at bevæge sig. Flere uger inden fødslen begynder de fleste babyer allerede og vende hovedet nedad og dermed ligge sig klar i bækkenet og klar til at blive født.
Denne periode, hvor babyens hoved sætter sig fast, kan ske over en kort periode, hvor mange vil opleve en masse plukveer, mens hos andre sker det over en længere periode, hvor de intet mærker til det. Når maven falder ned vil mange opleve, at det bliver nemmere at trække vejret, da babyen ikke længere trykker så meget på ribbenene.
I dette sidste trimester er det en god ide og pakke en taske, som du skal have med på fødegangen, i god tid. De mest vigtige ting du bør huske er; Vandrejournal, hjemmesko, morgenkåbe, et ekstra sæt tøj, toilettaske, mobilnumre på dem du vil ringe til bagefter, kamera og evt. videokamera, lidt sødt til stabilisering af blodsukkeret, evt. et blad eller en bog at læse i.