Nedenstående artikel kan indeholde betalte links

Fra mælk til mos

Trives dit barn og tager på i vægt, kan du fint vente med at give skemad til omkring 6-måneders alderen. Ved 4-6 måneders alderen er barnets læbe og tungefunktion udviklet og derfor parat til at tage imod skeen. Brug af kop kan starte ved 5-6 måneders alderen, så barnet vænnes til at få slukket sin tørst på anden måde end gennem flaske eller bryst.

Skemad

Begynd stille ogroligt med et par skefulde og lad dit barns appetit og lyst til maden bestemme måltidets størrelse. Lad dit barn først vænne sig til én smag før du afprøver noget andet. Efter prøvesmagning gives barnet bryst eller flaske.

Det spiller ingen rolle, hvornår på dagen du prøver at give dit barn skemad. Det vigtigste er, at barnet er frisk og udhvilet, og ikke alt for sultent, når det skal prøve noget nyt. Forældrene kan gøre meget for at hjælpe barnet godt i gang med den første skemad. For det første er det godt at vise barnet, at du selv kan lide maden, og maden skal være tilpas varm.

Barnet kan indtage maden, mens det sidder på skødet af en voksen, så barnet oplever måltidet som en varm og tæt kontakt med forældrene. Amningen kan fortsætte som et supplement til den øvrige kost, så længe du selv har det godt med at amme. Dit barns behov for mad og drikke ændres hurtigt i løbet af det første leveår.

Perioden kan deles op i tre faser:

  • Mælkeperiode
  • Overgangsperioden
  • Familiens mad

Husk at give dit barn D-vitamindråber fra det er 2 uger til det er 1 år.

Mælkeperiode (0-6 måneder)

Fra fødslen og frem til 5-6 måneders alderen, bliver barnets behov for mad og drikke dækket af mors mælk eller modermælkserstatning på flaske. Først herefter er barnets tarmsystem tilstrækkeligt udviklet til at kunne optage næring fra andet end mælk.

Et barn, der udelukkende har fået flaske med modermælkserstatning, kan begynde på fastere føde lidt før, men allertidligst fra 4-måneders alderen. En god ide er altid lige at tjekke med sin sundhedsplejerske først.

Overgangsperioden (6-9 måneder)

Når barnet er omkring 6 måneder gammelt, har det brug for andet og mere end hvad mælken kan give. Overgangen fra mælk til mos er en langsom proces. Begynd med flydende mos eller grød af få råvarer, der gradvis bliver fastere og mere varieret. Det kan f.eks. være grød af majs eller ris, blandet op med modermælk eller modermælkserstatning. Husk en skefuld fedtstof pr. portion, f.eks. planteolie eller smør.

For at barnets første rigtige måltider skal blive en succes, er det vigtigt at barnet er frisk og udhvilet og ikke alt for sulten. Du skal også selv være frisk og udhvilet da det de første par gange kan kræve en del tålmodighed. Et par enkelte skefulde er rigeligt i starten, og du må endelig ikke fortvivle og blive bekymret, hvis det meste af maden ryger ud igen. Dette er meget normalt i start-fasen.

Barnet skal lige vænne sig til en helt ny måde at spise på plus en helt ny konsistens på maden. Væn også dit barn til at begynde at drikke af kop, og lad også gerne barnet prøve at spise selv med fingrene. Ammer du stadig dit barn, kan det være en god ide at give barnet en tår mælk af det ene bryst, før du serverer den faste føde.

Væn langsomt dit barn til nye fødevarer, skift ikke mellem 5 forskellige slags grød på en uge f.eks. Det lille barn skal stille og roligt vænne sig til nye smags-indtryk. Hvis barnet en dag nægter at spise en slags føde, må du ikke tvinge maden i barnet. Vent i stedet en uges tid for så at prøve igen.

Efter lidt tid. når barnet har vænnet sig til at få ske-mad, kan du typisk give barnet to måltider dagligt med fast føde. Når barnet er 7-8 måneder gammel kan det begynde at spise rugbrøds hapsere til frokost.

Husk at give barnet 5 jerndråber fra det er 6 måneder gammelt til det er 1 år. Får dit barn 400 ml jernberiget modermælkserstatning pr. døgn, er jerndråber som tilskud ikke nødvendigt.

Familiens mad (9 måneder til 1 år)

Når barnet er 9 måneder gammelt, kan det næsten spise det samme som resten af familien. Vær dog opmærksom på ikke at give barnet saltet, stærkt og krydret mad. Tag en lille portion fra til barnet før du krydrer resten af familiens mad.

Barnet kan på dette tidspunkt drikke sødmælk eller vand af kop. Husk også, at du stadig skal servere maden i små, mundrette stykker. Giv gerne barnet sin egen ske, så det stille og roligt lærer at spise selv. Virker dit barn tørstigt i løbet af dagen, så tilbyd det vand af en kop. For meget mælk og andre små måltider mellem hoved-måltiderne ødelægger barnets appetit.

Fra mælk til mos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen