Hvad bør mødre vide omkring modermælk og amning

Modermælk er bedst

Gode råd til mødre omkring amning og betydningen af at dit barn får modermælk. Der er flere grunde til, at filosofien om at modermælk er bedst! Modermælk er specielt egnet til babyer, da det er rig på næringsstoffer såsom kulhydrater og proteiner, som fremmer dannelsen af nervesystemet og hjernens udvikling. Udviklingen af barnets immunsystem bliver væsentligt forstærket af antistofferne i modermælken.

Straks efter fødslen bør man lægge barnet til brystet, da det instinktivt vil søge efter det for at stilne dets sult og ligeledes for at udvikle et tryghedsmønster, som den nyfødte har stort behov for.
Det er meget vigtigt, at amme barnet så ofte som muligt de første par dage, da det er her, at råmælken også kaldet “colostrum” produceres. Omkring 3. dagen vil din modermælk løbe til, og så ammes der almindeligvis hver anden time og lejlighedsvis længere afstand på 3 og 4 timer.

Vand nok

Der er vand nok til at slukke tørst og næringsstoffer nok til at tilfredsstille sult i modermælk, så små babyer behøver ikke andet. Den først mælk som løber til, kan have et blåt skær og synes mere ”vådt”, det er fordi, at den blot skal slukke tørsten hos babyen. Efterfølgende vil mælken se mere creamet ud og er nu mere næringsrig.

Hvis baby ser ud til at få mælken i den gale hals og sprutter, fordi du har for meget modermælk i brysterne, så læg dig på ryggen med baby på maven, så den selv kan bestemme tempoet. Det er vigtigt, at man undlader at vække et sovende barn for at amme det, for at det skal sove igennem hele natten – hvis man griber ind i den såkaldte ”core sove”, vil det tværtimod tage længere tid inden det sover igennem om natten.

En meget vigtig regel omkring amning er, at du skal lade barnet blive helt færdig og endelig ikke tage det væk fra brystet før. Den sidste lige så vel som den første modermælk som kommer ud indeholder vigtige næringsstoffer. Vil dit barn ikke amme, kan det blive nødvendigt med modermælkserstatning,

Hvad bør mødre vide omkring modermælk og amning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen